Regulamin Targowiska Miejskiego w Nysie
§ 1
Regulamin Targowiska Miejskiego w Nysie, zwany dalej regulaminem, określa sposób i formę oraz zasady prowadzenia handlu, usług i gastronomii na Targowisku Miejskim w Nysie.
§ 2
- Targowisko Miejskie w Nysie, zwane dalej targowiskiem, zlokalizowane jest w Nysie przy ul. Łukasińskiego.
- W skład targowiska wchodzi:
- Plac Główny, przeznaczony do prowadzenia handlu wszelkim asortymentem towarowym, za wyjątkiem:
- płodów rolnych,
- zwierząt hodowlanych
- Zieleniak, przeznaczony do prowadzenia handlu:
- płodami rolnymi,
- wyrobami masarniczo – wędliniarskimi,
- artykułami spożywczymi,
- środkami i artykułami ogrodniczymi,
- chemią i artykułami gospodarstwa domowego.
- produktami pochodzenia zwierzęcego
- Prowadzący targowisko zobowiązany jest do zapewnienia bezpieczeństwa i porządku na terenie targowiska, również poza godzinami jego funkcjonowania.
- Nadzór nad targowiskiem sprawuje Burmistrz Nysy.
§ 3
- Targowisko czynne jest w dni powszednie oraz w niedziele handlowe w godz. 05:00 - 16:00.
- Na wniosek sprzedających i za zgodą Zarządcy, targowisko może być czynne w pozostałe niedziele w godz. 05:00 - 16:00.
§ 4
Ustala się następującą organizację pracy targowiska:
- miejsce pod działalność handlową, z uwzględnieniem branży, oraz powierzchnię miejsca sprzedaży wyznacza Zarządca,
- ciągi piesze, drogi ewakuacyjne, p.pożarowe i miejsca pod działalność handlową, usługową i gastronomiczną wyznaczane są liniami poziomymi,
- sprzedaż na targowisku może być prowadzona w kioskach, ze straganów, stołów, z ręki, z ziemi, wiadra, kosza i skrzynki, a na zieleniaku również z samochodów i przyczep,
- zabrania się sprzedaży towarów poza miejscem do tego wyznaczonym,
- wyznaczone przez Zarządcę targowiska miejsca sprzedaży, podlegają obowiązkowi uiszczenia opłaty targowej i nie mogą być odstępowane osobom trzecim,
- działalność usługowa i gastronomiczna może być prowadzona wyłącznie w pawilonach,
- zabrania się rozbudowywania, dobudowywania obiektów bez pisemnej zgody Zarządcy targowiska i uzyskania wymaganego zezwolenia wynikającego z przepisów Prawa budowlanego,
- za znajdujące się na terenie targowiska towary, opakowania i urządzenia oraz ich należyte składowanie i zabezpieczenie odpowiada ich właściciel,
- zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej nie zwalnia dzierżawcy terenu z opłaty czynszu dzierżawnego.
§ 5
Działalność na targowisku mogą prowadzić:
- osoby fizyczne i prawne posiadające uprawnienia do prowadzenia działalności gospodarczej,
- rolnicy i działkowicze,
- rękodzielnicy ludowi i artystyczni,
- zbieracze runa i owoców leśnych,
- osoby sprzedające swoje używane przedmioty,
- cudzoziemcy posiadający zgodnie z obowiązującymi przepisami zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.
§ 6
- Na targowisku zabroniona jest sprzedaż:
- nafty, benzyny, oleju napędowego, spirytusu skażonego,
- trucizn i dopalaczy,
- produktów leczniczych,
- napojów alkoholowych,
- broni palnej, przedmiotów do miotania chemicznych środków obezwładniających, amunicji, materiałów wybuchowych,
- kamieni i metali szlachetnych oraz wykonywanych z nich wyrobów bez wymaganej cechy probierczej,
- zwierząt gospodarskich i domowych,
- drobiu i innego ptactwa,
- innych towarów, których sprzedaż jest zabroniona na podstawie obowiązujących przepisów prawa.
- Grzyby leśne, które zostały zakwalifikowane do sprzedaży, powinny posiadać ważny atest wystawiony przez klasyfikatora.
§ 7
Zabrania się na targowisku:
- spożywania napojów alkoholowych,
- prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych,
- sprzedaży towarów w drodze publicznych losowań,
- sprzedaży towarów nie posiadających wymaganych oznaczeń i atestów,
- handlu w ciągach komunikacyjnych pieszych i na jezdniach targowiska,
- pozostawiania na noc przedmiotów i urządzeń, które uniemożliwiałyby utrzymanie porządku,
- zanieczyszczania terenu i otoczenia targowiska oraz przyległych terenów,
- wieszania reklam na terenie targowiska bez zgody Zarządcy,
- wjazdu na targowisko pojazdami samochodowymi, za wyjątkiem pojazdów
zaopatrzenia, które mogą wjeżdżać w godzinach do 07:30 i od 13:30.
§ 8
Wymagania higieniczne i sanitarne dotyczące prowadzenia na targowisku handlu
środkami spożywczymi określają odrębne przepisy, podlegają one wywieszeniu na tablicy ogłoszeń znajdującej się na targowisku.
§ 9
Sprzedający i inne osoby przebywające na targowisku powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i w zakupie.
§ 10
Osoby prowadzące działalność handlową, usługową i gastronomiczną na targowisku zobowiązane są do:
- przestrzegania niniejszego regulaminu,
- przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, a w szczególności: przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, porządkowych, przeciwpożarowych, dotyczących praw
konsumenta, prawa działalności gospodarczej i ustawy o swobodzie działalności gospodarczej,
- stosowania się do zarządzeń i postanowień wydawanych przez Zarządcę targowiska w zakresie statutowej działalności targowiska,
- uzgodnienia miejsca prowadzenia działalności handlowej z Zarządcą targowiska lub z osobą przez niego upoważnioną,
- oznaczenia miejsca działalności, poprzez oznaczenie przedsiębiorcy (firmy), numer rejestru, pod którym jest wpisany wraz z określeniem organu, który prowadzi dany rejestr,
- używania sprawnych i z ważną legalizacją narzędzi pomiarowych; narzędzia pomiarowe powinny być tak użytkowane, aby kupujący mieli możliwość stwierdzenia prawidłowości i rzetelności ważenia, mierzenia i liczenia,
- umieszczania na towarach cen w sposób widoczny dla kupującego,
- utrzymania miejsca prowadzonej działalności w należytym ładzie i porządku, zarówno w trakcie prowadzenia działalności, jak i po jej zakończeniu,
- składowania wszelkich odpadów papierowych i z tworzyw sztucznych oddzielnie, a pozostałych w koszach na odpady; odpady zielone należy składać wyłącznie do worków BIO,
- usuwania nadmiaru śniegu zalegającego na dachach pawilonów i innych urządzeniach,
- poddania się kontroli przez organy do tego upoważnione.
§ 11
Zarządca targowiska:
- zobowiązany jest do zawarcia umowy ubezpieczenia w zakresie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone osobom trzecim w związku ze sprawowanym zarządem,
- wywiesza na tablicy ogłoszeń na targowisku regulamin Targowiska Miejskiego w Nysie, informacje o opłacie targowej, obowiązujące przepisy określające wymagania higieniczne i sanitarne w handlu środkami spożywczymi i inne mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie
targowiska,
- dba o przestrzeganie przepisów regulaminu i wydaje polecenia w celu usunięcia uchybień,
- wyznacza miejsca do prowadzenia działalności handlowej, usługowej i gastronomicznej oraz drogi komunikacyjne, pożarowe ciągi komunikacyjne w sposób widoczny i trwały,
- wskazuje osobom prowadzącym działalność handlową, usługową i gastronomiczną na targowiskach miejsce jej prowadzenia,
- odpowiada za porządek i czystość na targowisku,
- dba o estetykę, reklamę i wygląd targowiska,
- zapewnia korzystanie z urządzeń targowych, w tym z toalety, za opłatą ustaloną przez Zarządcę,
- wstrzyma sprzedaż towarów objętych zakazem sprzedaży i zawiadomi właściwe służby publiczne o wstrzymaniu jego sprzedaży,
- przeprowadza naprawy i remonty niezbędne do zachowania targowiska i jego urządzeń w stanie niepogorszonym,
- jest odpowiedzialny za stan sanitarno – porządkowy na terenie targowiska..
§ 12
- Od osób prowadzących na targowisku działalność handlową, usługową i gastronomiczną pobierana jest przez Zarządcę dzienna opłata targowa, za pośrednictwem wyznaczonych pracowników Targowiska Miejskiego w Nysie, będącego inkasentem opłaty targowej, zgodnie z odrębną uchwałą Rady Miejskiej w Nysie. Dowodem uiszczenia opłaty jest pokwitowanie z bieżącą datą, wystawione na blankietach według ustalonego wzoru, z nadrukiem „Targowisko Miejskie w Nysie”. Stawki opłaty targowej ustalane są uchwałą Rady Miejskiej w Nysie.
- Niezależnie od opłaty, o której mowa w ust. 1, od osób, z którymi targowisko zawiera umowy dzierżawy oraz od osób dokonujących rezerwacji stanowisk handlowych, pobierana jest opłata eksploatacyjna, na którą składają się koszty utrzymania części wspólnych targowiska, a w szczególności: oświetlenia targowiska, wywozu nieczystości komunalnych, sprzątania, odśnieżania, dostarczenia wody i odprowadzania ścieków oraz koszty wyposażenia i remontów targowiska, według stawek określonych na podstawie kalkulacji własnej Zarządcy, sporządzanej w oparciu o koszty eksploatacyjne, jakie ponosi targowisko.
- Wysokość opłat, o których mowa w ust. 1, uwidoczniona jest na tablicy ogłoszeń targowiska.
- Warunkiem dopuszczenia do wykonywania działalności handlowej na targowisku jest posiadanie dowodu uiszczenia opłaty targowej.
- Kontrolę uiszczenia opłaty targowej i eksploatacyjnej mogą przeprowadzać przedstawiciele Zarządcy. Z osobami fizycznymi i prawnymi
prowadzącymi działalność handlową, usługową i gastronomiczną w obiektach stałych zawierana jest umowa dzierżawy. Zapis ten ma odpowiednie zastosowanie do rezerwacji stanowisk handlowych.Za wystawianie towaru do sprzedaży poza urządzenie i wyznaczone liniami poziomymi miejsca handlowe będzie pobierana dodatkowa opłata targowa.
§ 13
Zarządca targowiska informuje właściwe służby tj. Policję, Straż Miejską w Nysie, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, Państwową Inspekcję Pracy i inne organy o przypadkach naruszeń obowiązujących przepisów.
§ 14
- Wszelkie uwagi, wnioski i skargi związane z funkcjonowaniem targowiska można składać Zarządcy (kierownikowi) targowiska.
- Skargi i wnioski związane z realizacją obowiązków Zarządcy targowiska mogą być składane Burmistrzowi Nysy.